قهوه موریس– تجارت قهوه در جهان یکی از تجارتهای بزرگ و به گفته برخی تحلیلگران و صاحبنظران اقتصادی، بزرگترین تجارت جهان پس از نفت است. در چندساله اخیر با گسترش بازار قهوه در ایران و افزایش سرانه مصرف آن در میان مردم به نظر میرسد این صنعت نو در ایران از چشمانداز بسیار خوبی برخوردار است.
قهوه امروزه در جهان بهعنوان یکی از چند محصول استراتژیک شناخته میشود و پس از بنزین، بیشترین مصرف را در میان کالاهای تولیدی جهان دارد و سرانه مصرف قهوه بسیار بالاست و به همین سبب است که کالایی موردعلاقه برای صاحبان صنایع و سرمایهگذاران اقتصادی به شمار میرود.
وضعیت کشت قهوه در جهان
امروزه قهوه بهعنوان نوشیدنیای محبوب در جهان به بخشی از سبک زندگی مردم در آمریکا، اروپا و ژاپن تبدیلشده است. کشورهای موفقی نیز، در جهان و جود دارند که علیرغم ذائقه مردمانشان از کشت و تجارت این محصول استراتژیک بهره بردهاند و صنعتی موفق را ایجاد کردهاند.
بهعنوانمثال، چین بهعنوان یکی از کشورهای موفق در صنعت کشت و تجارت قهوه باوجود پیشگام بودن در تجارت چای، از تجارت قهوه، غافل نبود و با ورود به عرصه کشت و فراوری این محصول و اختصاص بخش قابلتوجهی از اراضی خود به این بخش، سهم خوبی را از بازار جهانی قهوه از آن خودکرده است.
چین با سرمایهگذاری برنامهریزیشده و موفقی که در بخش تجارت قهوه انجام داد، توانست مصرف سرانه کشورش را از 199 هزار کیسه در سال 1998 میلادی به 1/1 میلیون کیسه در سال 2012 برساند و توانست با توجه به جمعیت 1/3 میلیارد نفری این کشور، توانست سرانه مصرف را 12/8 درصدی در تولید قهوه، از 9/5 گرم به 25 گرم برساند و نتیجه این برنامهریزی بهنوعی تغییر ذائقه مردم این کشور را نیز به همراه داشت.
بااینحال، توجه به این نکته خالی از لطف نیست که بدانیم، چین تا 30 سال قبل ازجمله کشورهای فقیر محسوب میشد و درآمد روزانه مردم این کشور، کمتر از یک دلار بود و نیمی از مردم توان خواندن و نوشتن هم نداشتند و روستانشینی در این کشور گسترش بسیاری داشت و ذائقه مردم به علت گران بودن قهوه به سمت چای گرایش داشت؛ اما با رشد و جهش اقتصادی چین در 10 سال گذشته و افزایش درآمد روزنامه مردم بین 10 تا 100 دلار، قدرت خرید مردم بالا رفت و سبک زندگی مدرن و شهرنشینی رواج یافت و مصرف قهوه نیز بهتناسب افزایش درآمد، رو به افزایش نهاد.
ورود ایران به بازار جهانی و تجارت قهوه
بخش عمده از بازار قهوه ایران را واردات این محصول به خود اختصاص داده است و با توجه به مصرف سرانه 70 تا 80 گرم و پیشبینی رسد 35 درصدی این سرانه در کشور همچنان نمیتواند پیشبینی جهشی عظیم را در این تجارت در ایران داشت. بر اساس نظر برخی از فعالان اقتصادی در بخش خصوصی، اراضی چابهار و سیستان و بلوچستان از ظرفیت بالقوهای برای کشات این محصول استراتژیک برخوردار است و امید این میرود که با برنامهریزی سرمایهگذاری در این بخش، ایران نیز یکی از قطبهای تولید، کشت و فراوری این محصول شود.
قهوه موریس را در اینستاگرام هم ببینید