قهوه ترک نام آشنای دوستداران قهوه در ایران است. قهوه ترک به روش سنتی دم کردن قهوه اشاره دارد که در میان ایرانی ها بسیار محبوب است.
دم کردن قهوه ترک با قهوه جوش یا شیرجوش یکی از راحت ترین راه های دم کردن و نوشیدن قهوه است.
همانطور که از نام آن مشخص است این روش دم کردن در ترکیه یا عثمانی سابق شکل گرفته است؛ اما همین روش در دیگر کشورها مانند یونان نام دیگری می گیرد و قهوه یونانی یا قهوه ارمنی هم نامیده می شود. استفاده از شیر جوش یا قهوه جوش که بر روی شعله گاز قرار می گیرد بسیار ساده و در دسترس است.
شیرجوش یا قهوه جوش، جذوه و ابریک نام قهوه جوش قهوه ترک است که در بسیاری از خانه ها پیدا می شود.
تفاوت قهوه ترک با دیگر قهوه ها همچون قهوه اسپرسو یا قهوه فرانسه در آسیاب دانه های قهوه است. بر خلاف دیگر روش های دم کردن قهوه، در قهوه ترک آسیاب قهوه بسیار ریز و شبیه به آرد است.
خواص قهوه ترک
قهوه ترک همانند دیگر قهوه ها از خواص بیشماری برای سلامتی برخوردار است. از طرفی به دلیل حل شدن قهوه در آب و غلیظ بودن آن از کافئین بالاتری برخوردار است و این موجب می شود تا خواص قهوه در قهوه ترک بیشتر تحریک شود و تأثیرگذاری بیشتری داشته باشد.
انواع قهوه ترک
قهوه ترک همانطور که اشاره شد به نوع خاصی از درجه آسیاب قهوه و روش دم کردن خاص آن گفته می شود؛ اما توجه به این نکته که در ترکیب دانه های قهوه ترک از چه نوع قهوه ای استفاده می شود بسیار مهم است.
میزان و نسبت استفاده از ترکیب قهوه های عربیکا و روبوستا در قهوه ترک وجه تمایز قهوه های ترک در بازار قهوه است.
قهوه ترک 100 درصد عربیکا از تلخی کمی برخوردار است اما به دلیل وجود ترکیب قهوه های عربیکا بسیار خوش طعم و خوش عطر است و از رسوب یا لرد کمتری برخوردار است.
قهوه های ترکیبی عربیکا و روبوستا در قهوه ترک بسیار عالی عمل می کنند و در کنار عطر و طعم جذاب از غلظت و کافئین بالاتری نیز برخوردارند.
فوم قهوه ترک
فوم قهوه ترک یا خامه قهوه ترک به بافت خامه ای قهوه اشاره می کند که هنگام ریختن قهوه بر روی قهوه ترک شکل می گیرد.
تشکیل فوم قهوه ترک به کمی مهارت در دم کردن قهوه ترک نیاز دارد.
هم زدن قهوه و آب پیش از حرارت دادن، توجه به نجوشیدن قهوه و طرز ریختن قهوه از قهوه جوش به درون فنجان، می تواند فوم مناسبی به شما بدهد.
طرز تهیه قهوه ترک با شیر جوش
برای تهیه قهوه ترک با شیر جوش یا قهوه جوش بر روی گاز می بایست مراحل زیر را به دقت انجام داد.
6 تا 8 گرم قهوه برای هر فرد نیاز به پودر قهوه ترک است. بعد از ریختن قهوه درون قهوه جوش، به میزان فنجانی که قهوه را در آن می خواهید سرو کنید آب سرد درون قهوه جوش بریزید و خود این مخلوط را هم بزنید.
سپس قهوه جوش را بر روی حرارت کم قرار دهید.
قهوه به دلیل گرم شدن کم کم منبسط می شود و رو به بالای قهوه جوش می آید.
دقت داشته باشید که دقیقه پیش از جوش آمدن قهوه یا به اصلاح قل خوردن، قهوه را از روی حرارت بردارید و به آرامی درون فنجان قهوه بریزید.
بعد از ریختن قهوه اجازه دهید یک تا دو دقیقه ای اجازه دهید تا قهوه ته نشین شود و سپس میل کنید.
قیمت قهوه ترک
قیمت قهوه ترک وابسته به نوع قهوه استفاده شده در قهوه ترک دارد و هرچه میزان قهوه عربیکا در قهوه ترک بیشتر باشد قیمت آن نیز افزایش می یابد.
اما در این میان باید به تاریخ تولید و آسیاب قهوه ترک توجه کنید چرا که قهوه آسیاب شده به سرعت عطر و طعم خود را از دست می دهد.
قهوه ترک عثمانی
قهوه ترک عثمانی یا قهوه سنتی ترکیه به بخشی از فرهنگ ترکیه تبدیل شده است. حضور قهوه ترک در مراسم های اجتماعی به یک سنت تبدیل شده است. قهوه ترک با نمک به نوعی یکی از بخش های اصلی مراسم خواستگاری در ترکیه است.
وجود قهوه خانه های ترکی در این کشور به مکان هایی اجتماعی در ترکیه تبدیل شده است که به صورت سنتی قهوه را دم می کنند و جزوی از جاذبه های این کشور محسوب می شود.