برای بسیاری از مشاغل در سراسر جهان، فشار برای خنثی شدن اثر کربن همچنان یک اولویت بزرگ است. بخش قهوه نیز از این قاعده مستثنا نیست. تغییر آبوهوا میزان زمین مناسب برای پرورش قهوه در سراسر جهان را تهدید و تولید را دشوارتر و گران میکند.
علاوه بر این، مصرفکنندگان بهطور فزایندهای محصولات پایدار و اخلاقی را خریداری میکنند، به این معنی که بازار در حال رشد قهوه سازگار با محیط زیست وجود دارد. به همین ترتیب، چندین مطالعه و پروژه در بخش قهوه انجامشده است که بر روی به حداقل رساندن اثر کربن در تولید قهوه متمرکز بوده است.
یک نمونه در سال 2019 توسط ریکولتو با همکاری دانشگاه کاتولیک پاپی پرو (PUCP) و La Prosperidad de Chirinos، یک تعاونی حرفهای قهوه با بیش از 800 عضو انجام شد. هدف آن یادگیری بیشتر در مورد اثر کربن در تولید قهوه ارگانیک و چگونگی دستیابی تولیدکنندگان قهوه به بازارهای جدید با بهبود روشهای تولید بود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این مطالعه، من با متخصصان Rikolto، PUCP و La Prosperidad de Chirinos صحبت کردم که در ادامه نتایج حاصلشده از این مطالعه را میخوانیم:
رد پای کربن: یک مروری کلی
مانند هر محصول در زنجیره تأمین، قهوه نیز از انرژی استفاده میکند و این موجب ایجاد زباله میشود، به این معنی که درنتیجه دارای اثر کربن است.
درحالیکه بسیاری تصور میکنند ردپای کربن قهوه عمدتاً از طریق حملونقل تولید میشود، فرآوری و بسیاری از فرایندهای پس از برداشت محصول نیز، نیاز به استفاده از ماشینآلات یا سوخت دارند و این بدان معناست که عمل کشت قهوه نیز باید موردتوجه قرار گیرد.
مطالعه در کاخامارکا بررسی کرد که چگونه تولیدکنندگان میتوانند جذب کربن را در مزارع قهوه بهبود بخشند. این کار با مشاهده انتشار گازهای گلخانهای با استفاده از تجزیهوتحلیل چرخه زندگی و مشاهده آنها در برابر ISO 14064 (استاندارد BSI برای «تعیین کمی و گزارش انتشار و حذف گازهای گلخانهای») انجام شد.
محاسبه رد پای کربن قهوه
برای محاسبه ردپای کربن قهوه، باید تمام انتشاراتی را که نهفقط با برداشت، فرآوری و حملونقل ایجاد میشود، بلکه هر فرآیندی که در رابطه با گیاه قهوه از انرژی استفاده میکند، در نظر گرفت.
برای این مطالعه، تمرکز بر تولید قهوه سبز ارگانیک بود، به این معنی که هیچ انتشار آلایندهای مربوط به مواد شیمیایی وجود ندارد و این کار منحصراً بر چرخه زندگی قهوه در مزرعه متمرکز بود.
این مطالعه با ارزیابی میزان انتشار کربن هر یک از گیاهان قهوه آغاز شد. این کل CO2 را در نظر گرفت که هر گیاه در طول چرخه زندگی خود مسئول آن خواهد بود.
ایزابل کوئیزپ محقق اصلی تحقیقات PUCP میگوید: «بهعنوانمثال، وقتی قهوه کاشته میشود، کودهای مورداستفاده و میزان انتشار آنها را بررسی میکنیم.
ما همچنین هر روش حملونقل را که برای حمل قهوه سبز پس از برداشت و فرآوری استفاده میشود، بررسی میکنیم. سرانجام، ما استفاده از سوختهای فسیلی را اندازهگیری کرده و همزمان با جمع شدن آنها، تأثیر CO2 را تجزیهوتحلیل میکنیم.»
شناسایی تمام انتشارها و جذب CO2
«اساساً، ما با شناسایی تمام انتشارها و جذب CO2 در هر مرحله از زنجیره تأمین، این روند را پیگیری میکنیم.»
این روش بهعنوان تجزیهوتحلیل چرخه زندگی شناخته میشود: روند ردیابی میزان انتشار یک محصول (در این مورد قهوه) در کل زنجیره تأمین.
لیث مونتس هماهنگکننده پروژه قهوه برای ریکولتو پرو میگوید: «هنگامیکه هر مرحله از فرآیند درک درستی داشته باشیم، میتوانیم میزان انتشار را بررسی کنیم.»
وی میافزاید که این انتشارات در مقابل فرآیندی معروف به ترسیب کربن (که در هنگام جذب مجدد CO2 در جو یا «جذب» آن توسط گیاهان است) جبران میشوند.
لیث توضیح میدهد: «ما از 30 قطعه قهوه نمونهبرداری کردیم و گیاهان قهوه را که سایه زده بودند و سایهدار نبودند، تعیین کردیم.» بهطورکلی، گیاهان قهوه که زیر سایه رشد میکنند، رد پای کربن کمتری دارند.
این به این دلیل است که داشتن تعداد بیشتری درخت سایه در نزدیکی به معنای جذب کربن بیشتر است. «با تعیین کمیت این مورد و استفاده از سایر ابزارهای علمی، ما میتوانیم تعادل انتشار کربن را در برابر CO2 جذبشده اندازهگیری کنیم.»
تولید قهوه و کربن
درحالیکه تولید قهوه در طول تاریخ با جنگلزدایی در مناطق خاصی از جهان همراه بوده است،
این مطالعه نشان میدهد که قهوه سایهدار میتواند مزایای زیادی را برای تولیدکنندگانی که میخواهند اثر کربن خود را به حداقل برسانند فراهم کند.
ماریلا ویسمن مدیر برنامه قهوه آمریکای لاتین Rikolto میگوید:
«سازمانها متوجه شدهاند كه عمل «پاك كردن» قطعات درختان (قطع درختان) هزینه زیستمحیطی بالایی دارد و باید به جنگلکاری دوباره عادت کنند.»
الکسیس دونیااس استاد PUCP و عضو تیم تحقیق میگوید:
«دانستن چگونگی انتخاب گونهها و تعداد درختان سایهدار برای این طرح تأثیر سهگانهای دارد و بر جذب کربن، محیط و درآمد تولیدکنندگان تأثیر میگذارد.»
علاوه بر اشاره به گزینه آینده پایدار از طریق سیستمهای تولید جنگلها، این امر همچنین میتواند به تولیدکنندگان کمک کند تا قهوههای خود را برای خریداران متمایز کنند.
لیث به من میگوید که در پرو، این مناطق شامل Selva مرکزی، Junín و Pasco و دیگر مناطق هستند.
وی میگوید تولیدکنندگان این مناطق میتوانند از فرصتهای جایگزین بازار مانند فروش قهوه بدون کربن یا حتی کربن منفی بهرهمند شوند.
این موارد برای خریدارانی که به دنبال تأمین تقاضای روزافزون مصرفکننده برای محصولات پایدار با محیطزیست هستند، جذابتر خواهند بود.
حرکت به جلو: توانمندسازی تولیدکنندگان
البته، رشد قهوههای زیر سایه تنها راهحل نیست.
به حداقل رساندن تأثیر سایر مناطق مهم تولید قهوه تا حد زیادی به کاهش اثر کربن آن میانجامد.
در La Prosperidad، دو مرحله فرآوری و خشککردن دومرحلهای هستند که بیشترین میزان CO2 را قبل از ترک قهوه از مزرعه دارند.
اگرچه تولیدکنندگان قبلاً به دنبال راهحلهای پایدارتر (مانند استفاده مجدد از پوسته قهوه و ایجاد کمپوست ارگانیک با تفاله قهوه) بودند،
اکنون آنها در حال بررسی سایر مناطق اصلی مانند تصفیه آب عسل، مصرف آب و تفکیک زباله هستند.
این مشارکت، او میگوید، همچنین یک پروژه تحقیقاتی گستردهتر برای ترسیم مدلهای تولید پایدار برای سیستمهای جنگلهای زراعی را در پیش خواهد گرفت.
درنتیجه رویهها و سناریوهای تولید پایدار را بر اساس نتایج مطالعات مختلف تجزیهوتحلیل چرخه زندگی طراحی میکند.
علاوه بر این، این امر همچنین از تولیدکنندگان برای دسترسی به بازارهای خاص پشتیبانی میکند.
بهعنوانمثال، در اتحادیه اروپا، از سال 2022، مقررات جدید از واردات محصولاتی
که برخی از استانداردهای مراقبت از محیطزیست را ندارند، جلوگیری میکند.
آلادینو پرز رهبر بخش کشاورزی ارگانیک La Prosperidad de Chirinos میگوید قهوه خنثی از کربن عامل پیشرفت La Prosperidad خواهد بود.
وی توضیح میدهد: «این مطالعه به ما اجازه داده است تا در مورد گواهینامه خنثی كربن فكر كنیم.
ما به دنبال شرکای خاص هستیم و روی اوراق قرضه خنثی کربن کار میکنیم.»
بااینحال، بسیار مهم خواهد بود که تولیدکنندگان درک کنند که کاهش اثر کربن آنها را میتوان از طریق مدلهای جنگلهای زراعی به دست آورد.
اگرچه درک اینکه چطور تولید قهوه بر محیطزیست تأثیر میگذارد بهدرستی در تمام بخشهای قهوه از اولویت بالایی برخوردار است،
محاسبه اثر کربن قهوه در مبدأ (و به حداقل رساندن آن) اولین قدم خوب است که توجه برخی از راهحلهای قابلاجرا را جلب میکند.
ترسیب کربن در کشت قهوه احتمالاً در سالهای آینده اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد. با استفاده از تجزیهوتحلیل چرخه زندگی
و سایر مطالعات تولید پایدار، کشاورزان این اختیار را خواهند داشت که سیستمهای جنگلهای زراعی، مبارزه با تغییرات آبوهوا و بهبود دسترسی به بازار را به کار گیرند.
اکنون امید این است که این همکاری بین تولیدکنندگان و مؤسسات دانشگاهی با اقدامات مسئولیتپذیر زیستمحیطی در سراسر زنجیره تأمین پشتیبانی شود.
درنهایت، فشار در صنعت برای پایداری بیشتر، تولیدکنندگان را به یادگیری، مشارکت، اشتراک
و بحث در مورد رد پای کربن قهوهای که تولید میکنند، تحریک میکند.
در آینده، امیدوارم که گواهینامههای رسمی خنثی کربن به بخش قهوه کمک کند تا به سمت آینده تولید قهوه منصفانه، مسئولانه و پایدار حرکت کند.