در اوایل دهه 1990، زیمبابوه یک تولیدکننده شناخته شده قهوه به شمار میرفت و بیش از 20 هزار کشاورز در بخش قهوه زیمبابوه سالانه بیش از 15000 تن قهوه تولید میکردند.با این حال، موجی از اصلاحات کشاورزی داخلی در آغاز قرن تغییراتی را در بخش قهوه این کشور ایجاد کرد.
قیمت پایین بازار، شرایط شدید آب و هوایی و کاهش علاقه خریداران باعث شد که حجم تولید به پایینترین سطح تاریخی خود برسد. بسیاری از تولیدکنندگان بهطورکلی قهوه را به نفع سایر محصولات نقدی کنار گذاشتند.
امروزه، حجم تولید در زیمبابوه بسیار کمتر از اوج چند دهه پیش خود، یعنی کمی بیش از 500 تن در سال، باقیمانده است. اما به لطف ابتکارات بخش دولتی و خصوصی، امروزه بخش قهوه زیمبابوه در حال بهبود است.
تولیدکنندگان دوباره شروع به کشت قهوه میکنند و انجام این کار به چشمانداز جذابتری تبدیل میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر، من با یک متخصص زراعت در زیمبابوه و یک متخصص قهوه پایدار صحبت کردم که در ادامه با هم میخوانیم.
مروری بر قهوه زیمبابوه
قهوه زیمبابوه در مناطق مرتفع شرقی این کشور، در نزدیکی مرز موزامبیک کشت میشود. فصل برداشت از ماه مه تا سپتامبر ادامه دارد. مزارع قهوه در این کشور بیش از 9500 هکتار وسعت دارند که بیشتر آنها به کشاورزان خردهمالک تعلق دارد.
کوههای مرتفع شرقی این کشور برای تولید قهوه عربیکا کاملاً مناسب است و سطح بارندگی، خاک حاصلخیز، دمای خنک و ارتفاعات حدود 1000 مترمربع شرایط مطلوبی را برای کشت محیا میکند. در مناطق مرتفع، مناطقی وجود دارد که به دلیل تولید قهوه شناخته میشوند.
بسیاری از اینها در مانیکلند، دومین استان پرجمعیت کشور واقع شدهاند. این مناطق شامل مناطق Chipinge، Chimanimani، Mutasa و Mutare (ازجمله کوههای Vumba) است.
برای خرید قهوه جامائیکا jamaica coffee بر روی لینک مقابل کلیک کنید
انواع قهوه در زیمبابوه
کاتیمور به دلیل مقاومت در برابر زنگزدگی برگ قهوه و بازده خوب در بین مزارع تولید قهوه در این کشور، بهویژه در منطقه Chipinge محبوب است. انواع محبوب دیگر شامل SL-14، SL-28، SL-34 و Caturra است.
درحالیکه مشخصات فنجان قهوه زیمبابوه متفاوت است، اما اغلب با اسیدیته توت مانند یا اسیدسیتریک درخشان، متعادل و دارای بادی متوسط شناخته میشود. به طورکلی عطروطعم غنی و پیچیدهای با رایحههای طعمدهنده رایج ازجمله شکلات دارد.
کاهش تولید قهوه در زیمبابوه
تحسین چمیسا یک کشاورز مستقر در زیمبابوه میگوید: «در آفریقا، زیمبابوه زمانی شاهزاده عربیکا بود.» دورهای که تحسین به آن اشاره میکند، اوایل دهه 1990 است، زمانی که تولید قهوه زیمبابوه در اوج بود.
در آن زمان، کشاورزان زیمبابوه در حال کشت 15000 تن در سال بودند که این کشور را در میان 30 تولیدکننده برتر قهوه در جهان قرار میداد. با این حال، در اواخر دهه 1990 و اوایل سال 2000، تولید قهوه زیمبابوه بهشدت کاهش یافت.
تخمین زده میشود 97 درصد از کل محصول قهوه کشور در این دوره از بین رفته باشد و تولید سالانه به زیر 400 تن کاهشیافته است. این رکود به یک سری اصلاحات کشاورزی دولتی نسبت دادهشده است که ازجمله آنها توزیع مجدد برخی از موفقترین مزارع قهوه کشور است.
برای خرید قهوه کلمبیا نارینو colombia narino coffee بر روی لینک کلیک کنید
ادمایر توضیح میدهد: «دولت طرحی را برای پس گرفتن مزارع از مهاجران سفیدپوست و توزیع مجدد زمین به شهروندان آغاز كرد.» وی میافزاید: «این تأثیر مخرب و گستردهای در بخش قهوه داشت، زیرا این شهروندان فاقد دانش لازم برای اداره مزرعه بودند.» «آنها نمیدانستند که چگونه هرس کنند و حتی برخی از آنها نمیتوانستند تقویم قهوه را دنبال کنند.»
این انتقال ناگهانی، همراه با شرایط آب و هوایی شدید و قیمتهای پایین بازار، باعث افت حجم تولید شد. در دهه 1980، در «کمربند قهوه» زیمبابوه که در مرز شرقی خود با موزامبیک قرار داشت، محل زندگی بیش از 100 مزرعه قهوه بود که در طی کمتر از 20 سال تعداد کمی باقی ماندند.
شروع مجدد: سرمایهگذاری خارج از کشور
در آغاز این قرن، بسیاری از کشاورزان قهوه زیمبابوه چارهای نداشتند که مزارع خود را رها کرده و به محصولات نقدی دیگر مانند ذرت و توتون توجه کنند. قیمت قهوه افت کرده بود و خریداران خارج از کشور به دنبال اجرای اصلاحات کشاورزی اشارهشده بهجای دیگری نگاه کرده بودند.
بااینحال، در سالهای اخیر، کشاورزان شروع به بازگشت به قهوه کردهاند. سرمایهگذاری قهوه سوئیس Nespresso، NGO NGO TechnoServe و سایر ابتکارات بخش دولتی از سراسر اروپا نوید بهبود بخش قهوه زیمبابوه را میدهد.
تحسین توضیح میدهد که یکی از استراتژیهای اصلی ترویج مدل همکاری در جوامع کشاورزان بوده است. وی میگوید: «TechnoServe و سایر NGO ها روح تعاون را در زیمبابوه ایجاد میکنند.»
«آنها به کشاورزان در مورد اهمیت یک جبهه متحد آموزش میدهند و به مواردی مانند بازاریابی و فرآوری قهوه آنها کمک میکنند.» دکتر نیکول متتو یک مدافع قهوه پایدار است که کار وی شامل تبلیغ قهوه با مسئولیتپذیری تولیدشده و سازگار با محیطزیست است.
او میگوید که نسپرسو همچنین به کشاورزان قهوه زیمبابوه حق بیمه قهوه خود را پرداخت کرده است تا با این کار کشاورزان بیشتری را به بازگشت ترغیب کند. نیکول میگوید: «از زمان شروع برنامه Nespresso’s Reviving Origins در ماه مه 2019، ما شاهد افزایش تعداد تولیدکنندگان قهوه در مقیاس کوچک هستیم.»
نیکول میگوید که به نظر وی، این ابتکارات هدف احیا نیست، بلکه در عوض «بازسازی» برای دوره جدیدی از تولید قهوه است.
او میگوید: «اکثر مردم فقط در مورد احیای قهوه در زیمبابوه صحبت میکنند؛ اما این بیشتر در موردبازسازی در آمادهسازی برای یک مرحله جدید در تولید قهوه است.» این فرصت برای سرمایهگذاری در شیوههای خوب کشاورزی، تولید قهوه باکیفیت و تعامل با بازارها برای جذب قیمتهای بالاتر و افزایش درآمد تولیدکننده وجود دارد. «وقت آن رسیده است که صنعت را مورد بازبینی قرار دهیم و آن را بازسازی کنیم تا نه تنها در زندگی مردم، بلکه در محیطزیست نیز یک تغییر واقعی ایجاد کند.»
برای خرید قهوه عربیکا اتیوپی لیمو (limu) بر روی لینک روبرو کلیک کنید
آینده قهوه در کشور زیمبابوه
در حال حاضر اوضاع برای بخش قهوه به سمت بهتر شدن میرود – درحالیکه هنوز فاصله زیادی وجود دارد، TechnoServe پیشبینی میکند که حدود 2000 کشاورز خردهمالک تا سال 2025 به کشت قهوه برگردند.
تحسین همچنین میگوید که در حال حاضر تعداد بیشتری تولیدکننده جوان قهوه در کشور وجود دارد. وی میگوید به لطف حمایت از سازمانهای غیردولتی مختلفی که در زیمبابوه کار میکنند، آنها به مهارت تولید قهوه با کیفیت بالا مجهز شدهاند.
این برای آینده بخش قهوه زیمبابوه مهم است. در بسیاری از کشورهای تولیدکننده قهوه در سراسر جهان، نیروی کار پیر و عدم علاقه نسلهای جوان باعث ایجاد شکاف مهارت شده است. با این حال، کشاورزان تنها کسانی نیستند که این بازسازی قهوه زیمبابوه را اداره میکنند.
نسلهای جوان این کشور که بسیاری از آنها از تحصیل در خارج از کشور بازگشتهاند، در حال افزایش مصرف قهوه داخلی در شهرهای زیمبابوه هستند. تحسین بر این باور است که این افزایش مصرف قهوه و دید بیشتر در بین نسلهای جوان کشور، کلید بازگشت تولید قهوه زیمبابوه خواهد بود.
برای خرید قهوه عربیکا کنیا (kenya) بر روی لینک مقابل کلیک کنید
بااینحال، هنوز کارهایی برای انجام وجود دارد. در کنار بیثباتی قیمت و ناآرامیهای سیاسی، برخی از سهامداران میترسند که تولیدکنندگان بیشازحد به سرمایهگذاری مارکهای اروپایی و ابتکارات بخش دولتی وابسته باشند.
درحالی که کار آنها به روح بخشیدن به تولید قهوه کمک کرده است، برخی نگراناند که روزی همهچیز از بین برود. نیکول میگوید که به نظر وی، کشاورزان زیمبابوه باید با داشتن خودکفایی هرچه بیشتر خود را برای این امر آماده کنند.
کمتر از یک دهه پیش، تولید قهوه در زیمبابوه در آستانه سقوط بود. اصلاحات شدید زمین منجر به توزیع مجدد مزارع در بین تولیدکنندگان بیتجربه قهوه شده بود که متعاقباً در برابر نوسانات قیمت و شرایط نامساعد جوی آسیبپذیر بودند. با این حال، اوضاع در حال تغییر است و بخش قهوه کشور شروع به بهبود میکند.
درحالیکه هنوز از اوج 30 سال پیش خود فاصله دارد، اما علاقه داخلی، سرمایهگذاری در خارج از کشور و ادامه برنامههای کمک فنی همه نشاندهنده بازسازی مثبت بخش قهوه برای تولیدکنندگان قهوه در زیمبابوه است.